Oleje tłoczone na zimno

Kontakt:

inż. Daniel Nogalski
509 294 334

Oleje tłoczone na zimno nierafinowane mają właściwości lecznicze oraz kosmetyczne.
Zawierają kwasy Omega-3 i Omega-6 oraz NNKT - niezbędne niesasycone kwasy tłuszczowe.

NNKT nie są wytwarzane przez organizm, jednak są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego należy je dostarczać wraz z pożywieniem. Najłatwiejszym sposobem jest stosowanie w codziennej diecie olejów tłoczonych na zimno nierafinowanych. Można je dodawać do sałatek, używać do krótkiego smażenia albo wypijać codziennie łyżeczkę.

Nasze oleje to gwarancja najwyższej jakości i dobrej ceny.
Informacje o olejach oraz zamówienia:
inż. Daniel Nogalski - 509 294 334

nasze oleje:

rzepakowy 500 ml 

kokosowy 500 ml, 900 ml 

słonecznikowy 200 ml 

gorczycowy 200 ml 

lniany 200 ml 

ostropestowy 200 ml 

dyniowy 200 ml 

sezamowy 200 ml 

konopny 200 ml 

rydzowy 200 ml 

amarantusowy 100 ml 

makowy 200 ml

z czarnuszki 100 ml

z orzecha laskowego 200 ml

z orzecha włoskiego 200 ml

CZARNUSZKA - Właściwości oleju z czarnuszki:- działa immunoprotekcyjnie - chroni przed skutkami promieniowania - działa przeciwpasożytniczo - wspiera układ krążenia - doskonały środek na problemy skórne - wpływa korzystnie na nerki - wspiera leczenie chorób układu pokarmowego - działa antycukrzycowo - działa przeciwnowotworowo - działa przeciw wrzodowo na żołądek.
Wartości odżywcze w 100g: Wartość energetyczna 900kcal, Białko 0g, Węglowodany 0g, Tłuszcz 100g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 18-20%, jedno nienasycone kwasy tłuszczowe 22-26%, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 54-57%.

DYNIA - Olej z pestek dyni zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 i omega 6. Stosuje się go w medycynie naturalnej do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie. Ponadto, olej z pestek dyni pomaga w depresjach i osłabieniach psychicznych, mocno stymuluje układ odpornościowy. Olej z pestek dyni wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów układu trawiennego i powodując normalizację apetytu u dzieci..
Wartości odżywcze w 100g: Wartość energetyczna 900kcal, Białko 0g, Węglowodany 0g, Tłuszcz 100g, Nasycone kwasy tłuszczowe 9,6%, Jedno nienasycone kwasy tłuszczowe 28,7%, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 57,4%.

GORCZYCA - Olej z gorczycy wspaniale odżywia skórę całego ciała, zwłaszcza tę suchą i zniszczoną czynnikami atmosferycznymi. Dodatkowo otula ją warstwą ochronną, broniąc zarówno przed słońcem, jak i wiatrem oraz mrozem. Świetnie też nadaje się do masażu, gdyż rozgrzewa i pobudza naczynia krwionośne, od razu zabierając całe zmęczenie i dodając wigoru, a dodatkowo wywołuje delikatne pocenie, co z kolei służy pozbyciu się toksyn z ciała. Odbudowuje włosy po nałożeniu go na całą długość – odzyskują one blask i rozczesują się z łatwością. Zalecany jest również przy: artretyzmie, reumatyzmie, zapaleniu oskrzeli, przeziębieniach czy przewlekłych chorobach płuc.
Wartości odżywcze w 100g: Tłuszcz - 100g w tym; kwasy tłuszczowe nasycone 12g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 59g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 21g, węglowodany 0g.

KOKOS - OLEJ KOKOSOWY  NAJZDROWSZY OLEJ NA ŚWIECIE Korzyści zdrowotne ze stosowania oleju kokosowego:  utrata wagi, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, odżywia i wzmacnia mięśnie - szczególnie sercowy, poprawia poziom cholesterolu, wspiera układ kostny i pomaga przy syndromie  chronicznego zmęczenia, stosowany przeciw chorobie Alzheimera, poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, wspomagając rozwój, mocnych kości i zębów, przyspiesza gojenie się ran, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzema), spowalnia procesy starzenia. Pozostałe, korzyści zdrowotne, przypisywane olejowi kokosowemu: chroni przed rakiem i wirusem HIV oraz innymi chorobami infekcyjnymi, zabija bakterie i pasożyty takie jak tasiemiec i motylica wątrobowa, łagodzi objawy refluksu, łagodzi i leczy problemy jelitowe, przyczynia się do sprawnej  pracy jelit, zmniejsza występowanie hemoroidów, łagodzi bóle uszu, łagodzi objawy powiększenia prostaty, wzmacnia wątrobę i chroni przed jej uszkodzeniem, zmniejsza występowanie napadów padaczkowych, zmniejsza stany zapalne mięśni i stawów, zmniejsza neuropatie wywołane cukrzycą. Zastosowania w kosmetyce oleju kokosowego opóźnia powstawanie zmarszczek, działa nawilżając więc stosowany jest jako balsam do ciała, maseczka do twarzy, jedna z najlepszych odżywek do włosów (nawilża, wzmacnia, zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek), stosowany również jako krem do rąk, nawilża i wygładza skórę.
Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna  3700kJ/900kcal, tłuszcz w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 91g, węglowodany:  0g w tym cukry 0g, białko 0g, sól 0g.

SIEMIE KONOPNE - Olej konopny tłoczony na zimno, nieoczyszczony jest bogatym źródłem kwasów omega-3, 6 i 9, które stanowią ok. 75% oleju. Zawiera duże ilości witaminy K i E, oraz witaminę A, witaminy z grupy B, fitosterole, fosfolipidy, chlorofil i składniki mineralne. Obniża ciśnienie krwi, redukuje zły cholesterol i reguluje krzepliwość krwi więc jest wspaniałym specyfikiem przeciwzawałowym i przeciw-udarowym. Olej konopny, stosowany bezpośrednio na skórę, działa ochronnie i kojąco w stanach zapalnych, podrażnieniach i zmianach skórnych (w przypadku egzemy, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry). Dlatego polecany jest alergikom – przynosi ulgę podczas ataków swędzenia.  Po otwarciu należy przechowywać w lodówce, nie zawiera konserwantów.
Wartości odżywcze w 100g: Tłuszcz - 100g w tym; kwasy tłuszczowe nasycone 10g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 15g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 75g, węglowodany 5g.

SIEMIE LNIANE W 100 g oleju tłoczonego z siemienia lnianego znajduje się co najmniej 74 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także kwasy jednonienasycone oraz witamina E. Olej ten wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Składniki oleju wzmacniają układ immunologiczny, zmniejszają ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, aktywizują podziały komórkowe.
Olej lniany stosuje się jako skuteczny środek przy występowaniu drętwienia i mrowienia kończyn.  Pomaga również w przypadku postępujących schorzeń mózgu i układu  nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, depresje czy też uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę.
Wartości odżywcze w 100g: Wartość energetyczna 884kcal, Białko 0g, Węglowodany 0g, Tłuszcz 100g, Kwas linolowy 14%, Kwas alfa-linolenowy 58%, Jedno nienasycone kwasy tłuszczowe 14%, Kwasy nasycone 9%.


ORZECH WŁOSKI - Olej z orzechów zawiera stosunkowo dużą ilość kwasu linolenowego (omega-3) i linolowego (omega-6); jedna jego łyżka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 i dodatkowo 1/10 zapotrzebowania na witaminę E. Olej orzechowy zawiera też sporo witamin A i B. Podobnie jak olej sezamowy (z ziarn sezamu) wydatnie obniża ciśnienie tętnicze i cholesterolu (LDL – „złego”) oraz działa przeciwzapalnie i przeciwstresowo. Olej ten polecany jest osobom z nadciśnieniem i z kłopotami z sercem. Spożywanie tego oleju pobudza ponadto umysł, dlatego zalecany jest tak uczącym się dzieciom i młodzieży, jak i osobom dorosłym pracującym intelektualnie. Wysoka zawartość witaminy E korzystnie działa na skórę (ułatwia pozbycie się egzemy, opryszczki, łuszczycę oraz opóźnia starzenie). Kwas elagowy, występujący w tym oleju unieszkodliwia substancje rakotwórcze; działa też korzystnie w razie bólu żołądka i zatruć. Olej ten charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z nutą karmelu. Stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, bywa używany szczególnie w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej. Do smażenia używany rzadziej i ostrożnie, bowiem przy silnym smażeniu w wysokich temperaturach traci swój cenny aromat i ma skłonność do gorzknienia.
Skład: 5-15% kwasu linolenowego,  51-58% kwasu linolowego, 14-28% kwasu oleinowego, 8-16% nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w witaminyAB i E

OSTROPEST - Zastosowanie wewnętrzne oleju z ostropestu:  zaburzenia funkcji wątroby, zaburzenia dróg żółciowych tj. marskość wątroby, zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby, zapalenie jamy ustnej, zapalenie dziąseł, zapalenie krtani, wydalanie substancji toksycznych z organizmu, obniża poziom cholesterolu, normalizuje procesy trawienia, wzmacnia i uelastycznia naczynia włosowate, polepsza wzrok, obniża ryzyko chorób serca I  naczyń, wzmacnia system odpornościowy. Zastosowanie zewnętrzne oleju z ostropestu: oparzenia, do leczenia trudno gojących się ran,  procesy ropne, egzema, rumień, nadmierne rogowacenie skóry, w świerzbiączce i innych,  objawach alergii atopowej oraz kontaktowej.
Wartości odżywcze w 100g: Tłuszcz - 100g w tym; kwasy tłuszczowe nasycone 20g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 22g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 58g, węglowodany 0g.

LNIANKA (RYDZ) - Olej rydzowy tylko w około 10 proc. składa się z kwasów nasyconych. Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego a także wzroku. Właściwości antymiażdżycowe posiada także zawarta w oleju rydzowym witamina E. Ponadto wzmacnia ona ściany naczyń krwionośnych, chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem, a także przed tworzeniem się zakrzepów.  Dzięki niej olej rydzowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce, gdyż "witamina młodości" jest antyoksydantem, który opóźnia proces starzenia. Na bazie oleju rydzowego wytwarza się różne środki pielęgnacyjne, a sam olej może być także aplikowany bezpośrednio na skórę. Wartości odżywcze w 100g: Tłuszcz - 100g w tym; kwasy tłuszczowe nasycone 7g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 32g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 54g, węglowodany 0g.

RZEPAK - Olej rzepakowy zawiera bogate źródło witaminy A, E, K i D2 która w organizmie przekształca się w D3. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju. Olej rzepakowy zawiera też  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % (omega -3), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych. W oleju rzepakowym NNKT występują w idealnych proporcjach. Taki skład kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga jednocześnie wydalanie złego cholesterolu (LDL). Olej rzepakowy przeciwdziała miażdżycy, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego, łagodzi objawy choroby zapalenia stawów, jak większość olejów tłoczonych "na zimno", reguluje przemianę materii.  Wartości odżywcze w 100ml: Tłuszcz - 92g w tym; kwasy tłuszczowe nasycone 7g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 65g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 28g, węglowodany 0g.

SEZAM- Zawarte w oleju sezamowym składniki mają korzystny wpływ na organizm ludzki. Dzięki witaminie B olej ten wspomaga organizm w chorobie sercowo - naczyniowej i zawałem serca - zmniejsza prawdopodobieństwo ich wystąpienia, a zawarty w nim fosfor i magnez pozwala na prawidłowe bicie serca. Sezamina i wapń regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Sezamina to także spowolnienie  tworzenia się tkanki tłuszczowej i zaopatrzenie mięśni w składniki odżywcze. Olej sezamowy znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce: jako olejek do ciała, masażu relaksacyjnego lub kąpieli. Doskonale wspomaga kosmetykę skóry suchej, mieszanej oraz dojrzałej i źle ukrwionej. Dobrze wpływa rozgrzewając ją odtruwając, oczyszczając i regulując pracę gruczołów. Wartości odżywcze w 100g: Tłuszcz - 100g w tym; kwasy tłuszczowe nasycone 7g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 18g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 21g, węglowodany 23g.

SŁONECZNIK - Kuracja olejem słonecznikowym jest w stanie poradzić sobie z takimi chorobami czy przypadłościami jak: bóle głowy, zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli, bóle gardła, katar, bóle zębów, krwawienie dziąseł, próchnica, zapalenie migdałków, Tromboza – zakrzepica żył głębokich, przewlekłe choroby krwi, artroza, egzema, trądzik, choroby grzybicze, łuszczyca, choroby żołądkowe, choroby jelit, dolegliwości serca, problemy nerkowe, choroby kobiece, choroby płuc, dolegliwości wątrobowe, choroby układu nerwowego.
Wartości odżywcze w 100g: Wartość energetyczna 829kcal, Białko 0g, Węglowodany 0g, Tłuszcz 100g, Nasycone kwasy tłuszczowe 9,6%, Jedno nienasycone kwasy tłuszczowe 19,1%, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 66,9%.